Suomen ns. translaki ja sen tulevat muutokset aiheuttavat huolta transyhteisöissä. Muunsukupuolisten tunnustaminen kolmanneksi sukupuoleksi puuttuu yhä tulevasta uudistuksesta ja samoin alaikäisten transihmisten perusoikeudet ovat vaakalaudalla. Suomessa vaaditaan sekä lääketieteellinen diagnoosi että 18 vuoden ikä ennen kuin voi saada sukupuolen juridisen muutoksen voimaan. Tämä loukkaa lasten oikeuksia itsemääräämiseen, ja hankaloittaa elämää ja transitioprosessia merkittävästi.
Lääkärikäynnit ovat yksi esimerkki, jossa väärä juridinen sukupuoli voi hankaloittaa toimintaa. 10-vuotias translapsi kertoi kokemuksistaan:
”Äidin pitää ilmoittaa yleensä etukäteen lääkärille, että mä olen tyttö. Muuten siellä oletetaan toista. Siellä voi joskus olla myös ihan väärä nimikin.”
19-vuotiaalla transnuorella oli samanlaisia kokemuksia.
”Kerran nuorempana, kun olin jo muuttanut ulkonäköäni identiteettini mukaiseen suuntaan, menin hammaslääkäriin ja minua ei huudettu nimeltä, vaan hoitaja ilmeisesti oletti tietävänsä miltä näyttäisin vanhan nimen ja juridisen sukupuolen perusteella. Puolen tunnin jälkeen hän kysyi, olenko tämä henkilö ja pääsin vastaanotolle. Olisi kurjaa, jos samankaltaisen tapauksen takia en vaikka pääsisi lääkärille ollenkaan.”
Samanlaiset kokemukset jatkuivat hänellä myös koulussa.
”Lukiossa liikunnan kurssit määräytyivät juridisen sukupuolen mukaan. Koen tämän ongelmaksi, koska koen olevani väärässä paikassa, kun minun täytyy harrastaa liikuntaa kokonaisen kurssin verran yksin tyttöjen kanssa, vaikken itse ole. Sekä käyttää myös samoja pukuhuoneita heidän kanssaan, se tuntuu vain jotenkin väärältä. Minulle jää myös ikuisesti lukiotodistukseen merkintä ”liikunta tytöt” kurssien kohdalle, vaikka en ole tyttö ja vaikka myöhemmin saisinkin vaihdettua sukupuolimerkintäni.”
Juridinen sukupuolenkorjaus muuttaa nuoren elämää paljon, sillä se poistaa alituista tarvetta järjestellä asioita ja huolehtia siitä, miten sinut tullaan kohtaamaan eri ympäristöissä.
”Olisin päässyt mukaan poikien liikuntakursseille, joka olisi voinut olla paljon mukavampaa loppujen lopuksi. Juridinen sukupuolenkorjaus olisi saanut vähennettyä hankalaa oloa ja lisätä positiivisia tuntemuksia ja kokemuksia.”
”Vaikka en olisi korjauksen heti tehtyäni mennytkään läpi miehenä, ottaisin ennemmin sen ristiriidan, kuin tämän nykyisen tilanteeni, koska tiedän itse kuka olen ja se ristiriita olisi minun päätettävissä, toisin kuin nykyinen tilanne, joka on tavallaan muiden kuin itseni käsissä.”
Sukupuolen juridinen korjaus antaa transnuorille ja -lapsille ennen kaikkea mahdollisuuden elää omien ihmisoikeuksiensa mukaista elämää. Tätä odotetaan myös translain suhteen.
”Mielestäni tärkeintä tässä alaikäiselle on tulla nähdyksi sellaisena kuin on myös laillisesti.”
”Translain kuuluisi alkaa kunnioittaa ihmisoikeuksia. Samalla transpolin roolin tulisi pienentyä. En halua enää, että elämääni koskevia päätöksiä tekisi yksi ihminen, joka pahimmassa tapauksessa on vielä itsekin transfobinen.”
Myös 10-vuotias haastateltava toivoi uudistuksen huomioivan lapset:
”On tärkeää että huomioitaisiin myös lapset. Tulisi paljon kivempi olo, kun koko mahdollisuutta (väärinsukupuolitukseen) ei tarvitsisi edes pelätä.”
On tärkeää, että tulevassa translain muutoksessa kuunnellaan ensisijaisesti niitä, joita tämä koskettaa eniten. Translasten ja -nuorten kokemukset kertovat nykyisen mallin toimimattomuudesta selkeästi.
Teksti: Aasa Timonen