#NÄENSINUT-kampanja

Kesällä 2020 järjestetty Näen sinut -kampanjamme vaatii myös alaikäisten sisällyttämistä translain uudistukseen. Kuvat voi klikata isommaksi.
Tavoitteemme on, että myös yhteiskunta näkee lapsemme hänen sukupuolessaan. Vaadimme, että translain kokonaisvaltainen uudistus koskee myös alaikäisiä.
”Ketä se haittaa tai keneltä se on pois, että saisin sen sukupuolimerkinnään virallisiin asiakirjoihin, joka oikeasti koen olevani.” – Lapsi 11v.

Niinpä. Se ei ole sinulta pois, että myös yhteiskunta näkee lapsen oikean sukupuolen.

”Mikä synti tai rike transsukupuolisuus olisi, sillä Jumala vihaa hylkäämistä. Omaa lasta ei voi hylätä, eikä ihminen voi itse itseään hylätä. Ihminen on sellainen kuin hän on, eikä se ole valinta, saatikka synti. Parin vuoden ajan rukoilin aamuin, illoin, ja ajattelin, että tämä kiusaus on saatanasta lähtöisin. Lopulta koin toisenlaisen hengellisen ulottuvuuden, kun Jumala ei muuttanutkaan lasta: Jumala muutti minun omaa ajatteluani.”
Lainaus vanhemman haastattelusta,
Anu-Maija Kärjä, Näen sinut – Opas lapsen sukupuolen moninaisuuteen.
Koska tiesit itse oman sukupuolesi? Mistä tiesit sen varmaksi?”Lapset kyllä tietää mikä heille on oikein ja mikä heidän sukupuoli on.” – Lapsi 8v.

Kaikki käyvät vessassa. Se yhdistää meitä ihmisinä. Silti juuri vessa on se paikka, jolla voidaan luoda merkittävä ero ihmisten välille, oletettuun sukupuoleen perustuen. Ja juuri se eron teko voi olla syynä siihen, että esimerkiksi minunkin lapseni pidättelee päivän koulussa tai jännittää vierailuja uudessa ravintolassa tai huvipuistossa, museossa tai virastossa.
Lapsi 8v: ”Olen ihan tavallinen tyttö.”Translapset ovat ihan tavallisia lapsia. Sukupuoli ei ole heille ongelma, elleivät muut tee siitä heille ongelmaa.

Tavoitteemme on, että myös yhteiskunta näkee lapsemme hänen sukupuolessaan. Vaadimme, että translain kokonaisvaltainen uudistus koskee myös alaikäisiä.

Lapsi 7v: ”Mun pitää uimahallissa peitellä.”Vanhempi: ”Olimme kylpylässä P:n kanssa. Oltiin menossa pukuhuoneeseen ja siellä oli joku vanhempi naisoletettu myös. P ei meinannut suostua riisumaan uikkaria ko. ihmisen takia ja tämä vanhempi nainen sitten alkoi rohkaisemaan, että: ”kuule, sinä olet ihan luonnollinen pieni tyttö luonnollisine ruumiinosinesi. Ihan hyvin voi riisua.” Se lapsen ilme. 😢 Saatiin onneksi nopsaan vaihdettua vaatteet kun pidin pyyhettä edessä, eikä tarvinnut mennä esim. vessaan.”

Lapsi 6v: ”Musta tuntuu, että siinä on käynyt joku virhe, kun mä oon syntynyt tytöksi enkä pojaksi.”Meillä aikuisilla on valta: annetaan lapselle hyvä ja turvallinen ympäristö, oli sukupuoli mitä tahansa.

”Näissä tilanteissa on täysin avuton ja kaipaa neuvoja. Välillä käyn itse todella syvissä vesissä ja mietin usein, riittääkö minulla keinoja pitää lapsi ylipäänsä hengissä 18-vuotiaaksi asti – ettei lapsi tässä julmassa maailmassa ihan faktisesti väsy elämään.” – Lapsen vanhempiSiksi me vaadimme translain uudistuksen koskemaan myös alaikäisiä.

Tähän päättyvät #NÄENSINUT-kampanjakuvamme. Kaikki kuvissa olleet lainaukset ovat tulleet perheiltämme. Monet niissä kerrotut ajatukset toistuvat useiden perheiden kertomuksissa ja lasten toiveissa. Kymmenen perheen tarinat kerrotaan kokonaisuudessaan myös Anu-Maija Kärjän kirjassa ”Näen sinut – Opas lapsen sukupuolen moninaisuuteen”. Kuvat ovat Unsplash -kuvapankin kuvia.

Kiitos kaikille kuvia jakaneille ja lapsemme näkeville. Taistellaan yhdessä sen eteen, että yhteiskuntakin näkee lapsemme.